İslam Sekülerizmi Reddeder

Sekülerizm, laiklikten daha kapsamlı olarak dinden bağımsız, dinden ayrı yaşama, dünyevileşme görüşüdür.  Bir nevi lâikleştirme çabasıdır.

TDK, sekülerizm kavramına karşılık olarak “dünyacılık” sözcüğünü önermiştir. Bizde yaygın olarak “dünyevileşme” şeklinde kullanılır.  Sekülerizm genellikle Türkçede laiklik, çağdaşlaşma veya dünyevileşme olarak üç farklı terimle çevrilebilmektedir.[1]

Özü itibariyle o da laiklik gibi devleti ve yönetimi kiliseden, ruhban sınıfından, kısacası dinden arındırma çabasıdır. Hatta laiklikten bir adım ileride olarak bütün bir dünya hayatını dine bağlı olmadan yaşama anlayışıdır. Bu açıdan sekülerizasyon bir lâikleştirme hareketidir.

Fakat ne yazık ki bu anlayış, devlet ve dinin ayrı olması veya dine bağlı olmaması noktasında kalmamış, ne acıdır ki doğrudan dine düşman olmuş, onunla mücadele etmiştir.  Ancak ne gariptir ki, Birleşik Krallık'ta halkın büyük bir kısmı seküler olmasına rağmen devlet laik değildir ve kilise doğrudan hükümdara bağlıdır.[2]

Bu tanımlardan da anlaşılacağı gibi İslam, Sekülerizmi laiklik ile aynı kefeye koyar ve laikliği reddettiği gibi, onu da reddeder.

 

[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm