Okula Uzanan Hain Eller

Yavuz Sultan Selim bir gün baş veziriyle Üsküdar’ı sandalla geçerken lalasına sorar:

- Lala en kolay pişen yemek hangisidir? Lala:

- Yumurtadır hünkârım der.

Aradan 10 yıl geçer. Mısır seferinde Yavuz Sultan Selin lalasına:

- Neyle lala? der. Lala hiç düşünmeden

- Yağda hünkârım, der.

Sünhanellah!

Bu hafızayı nelere borçluyuz?

Hafızayı güçlendirecek olan okuma, yazma ve ders vermeler, konuşmalardır. İlim peşinde koşmadır sürekli. Malum, “işleyen demir ışıldar”mış.

Bu arada dengeli beslenme, her vitaminden alma, zamanında yatıp kalkma, disiplinli bir hayat yaşama, haram ve günahlardan uzak olma, iyi insanlarla güzel sohbetler, yersiz keder ve üzüntülerden kurtulma, Allah Teâlâ’ya tevekkül ve tefviz de hafızayı güçlendirecek maddî ve manevî hususlardır.

İşin en verimli zamanı herhalde öğrencilik yıllarıdır. Bu yıllarda insanlar kendilerine ileride gerek olacak bilgileri edindikleri gibi, yeni bilgi edinme yöntemlerini de öğrenirler. İşte bu günlerde iyi bir öğretmene, usta bir fikir işçisine, yol gösterici bir üstada ihtiyaç vardır. Bu kılavuzların elinde öğrenciler süratle yol alır, zamandan ve emekten büyük tasarruf sağlarlar.

Ustasız gidenler, karanlık yerlerde yol alanlar gibi yavaş ve tedbirli gitmek zorundadırlar. Yine de dizlerini taşa vurabilir, ayaklarını çamura gömebilir, ya da bir dereye yuvarlanarak ıslanabilirler. Uçurumlara düşmeden kurtulurlarsa ona da şükretsinler. İşte üstat ve öğretmenler, bu karanlık yollardaki adama fenerden daha fazla yardım edebilirler. Hz. Ali’nin onlara köle olması boşuna değil…

İyi bir üstat, azdan çoğa, basitten zora aşamalı bir şekilde tertibe dikkat ederek bilgi verdiği kadar usül ve metot da verir. Neyi ne zaman yapacağını ve kullanacağını da öğretir. Bu ise başka türlü bulunmaz bir hazinedir.

Bizim neslimizin en talihsiz yanı, devrimle gelen üstat yokluğudur. Bunun acısını bizler ve bizden bir önceki nesiller maalesef çok çektik. Şimdi yavaş yavaş bu eksiklik gideriliyor derken, bu sefer de görünmez bir takım hain eller Milli Eğitim Sistemini tamamen işlevsiz bırakma ve mektepleri eğitim ve öğretimden yoksun, tamamen oyun ve eğlence yerine dönüştürme çabasına girmişlerdir.

La havle vela kuvvete illa billah…