Aile Hayatı

Aile bir kadınla bir erkeğin karşılıklı rıza ile kurdukları sosyal bir kurumdur.  İnsan mutlu olmak ve üremek amacıyla evlenir.  Tabi bu evlilikler bir hukuk dahilinde olduğu gibi, icabında ayrılıklar da bir hukuka bağlı olacaktır.  Çocukların doğumu, yetişmesi, nafakası, ölümlerde mirası gibi hususlar hep aile hukuk içinde işlenen konulardır. 

İnsanların “büluğ” denilen belli bir yaşa gelmeleriyle bedenlerinde oluşan çok cazip şehvet duyguları, aile hayatı içinde giderilmesi için nikah ile evlilik meşru görülmüş ve teşvik edilmiştir.  Çünkü aile hayatı, bir yandan şehveti tatmin vesilesiyle üremeyi sağlarken, aynı zamanda insanlara mutluluk ve huzur da sağlar.  

İslam, cinsel arzuların böyle meşru tatminini gösterirken zinayı ve zinaya götüren bütün fiilleri, mesela avret yerlerini açma, karşı cinse şehvetle bakma, dokunma, uygunsuz olarak karşı cinslerle beraber bulunma ve yalnız baş başa kalmayı yasaklamıştır.  Hayvanlarla ilişki, el ile tatmin, homoseksüellik, sevicilik gibi cinsel sapıklıklar da haram kılmıştır. 

İslam, evliliklere bir amaç ve terbiye getirmiştir.  İnsanı eğitmede evliliklerin etkisi çok büyüktür.  Burada şehvet ve cinsel tatmin ana amaç değildir.  Bu kutsal müessese şenliklerle ilan edilir ve topluma duyurulur. 

Hiç şüphesiz evlilikten amaçlananın olabilmesi için karı ve koca karşılıklı olarak hak ve vazifelerine dikkat etmelidirler.  “Dindarlık” evlilikte geçerli olan sihirli bir kelimedir.  İlke olarak tek eşli evlilikler tavsiye edilir.  Fakat ihtiyaç varsa, maddi ve manevi şartları da yerine getirilebiliyorsa İslam bir erkeğe dörde kadar evlenme izni vermiştir.  Şartlar yerine getirilemiyorsa, tek evlilik tek seçenektir. 

Evlilik ömür boyu süren bir beraberlik olarak yapılır.  Geçici ve belli bir zaman için yapılan evlilikler yasaktır.  Boşanma da yürütülemeyen evliliklerde son çaredir.  İslam insanlara sabrı, tahammülü, iyi geçinmeyi, nimetin kadrini bilmeyi, sevilmeyen kadar beğenilen yerlerinde değerlendirilmeye alınmasını emreder. 

Hiç şüphesiz evliliği yıkan en çirkin iş, zinadır.  Bu yüzden evlilik dışı ilişki evliye de bekara da kesinlikle yasaklanmış ve çok büyük bir günah olarak dünyada da ahirette de büyük bir ceza verilmiştir. 

Evlilik, hayat dönemeçlerinin en keskin olanıdır.  Böylesine sorumlu bir iş asla aceleye getirilmemelidir.  Taraflar birbirini görmeli ve tanımaya çalışmalıdır.  Ancak dinimizin getirdiği bu güzel izni kötüye kullanmamalı, flört adı altında evlenmeden önce cinsel eylemlerin hepsinden de kaçınılmalıdır. 

Bu bölümün sonuna aileyi ilgilendiren dört konu ekledik.  Bunlar “Hünsa, Mefkud/Kaybolan Kişi, Lakit Buluntu Çocuk, Lukata Buluntu Mal” konularıdır. 

Şimdi bir sıra ve terip ile aile hayatıyla ilgili konuları görelim.